Novosti


14.10.2013.

ProQuest Central i ProQuest Thesis & Dissertations trial

za hrvatsku akademsku i istraživačku zajednicu organiziran je probni pristup dvije značajne i vrijedne baze podataka: ProQuest Central i ProQuest Dissertation & Thesis do kraja listopada 2013.

Korisničke podatke za pristup možete dobiti u knjižnici svoje ustanove.

više...

ProQuest Central je trenutno najveća multidisciplinarna baza podataka s cjelovitim tekstovima radova. Pokriva period od 1905. do danas, a uključuje više od 19.370 naslova časopisa iz svih područja znanosti, kao i druge vrste publikacija. Uključene su i mnoge dnevne i tjedne novine kao što su Wall Street Journal, The Guardian, The Economist, El Mundo, Financial Times, The New York Times, Die Welt, Le Monde i mnoge druge. Ekonomistima će biti zanimljivo da je u ProQuest Central uključena popularna baza podataka ABI/INFORM, a kvalitetno su pokrivena i druga područja društvenih i humanističkih znanosti, kao i prirodnih znanosti, tehničkih znanosti i biomedicine. Ova je baza podataka dobila 2010. prestiznu nagradu Best Online General Reference Service. Više o ProQuest Central možete saznati na:
http://www.proquest.com/__assets/literature/products/__databases/pq_central.pdf.

ProQuest Thesis & Dissertations predstavlja impresivnu bazu podataka koja uključuje više od 3 milijuna disertacija čak od 1743. do danas, od čega je više od 1 milijun dostupno sa cjelovitim tekstom. Više ovom vrijednom izvoru informacija možete saznati na http://www.proquest.com/en-US/__catalogs/databases/detail/__pqdt.shtml.

13.10.2012.

Open Access - otvoreni pristup znanstvenim informacijama

U sklopu radinice "Open Access - otvoreni pristup znanstvenim informacijama" koja će se odražati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, Zagreb, 24. listopada 2012. u dvorani D1 u 9.30 sati, bit će predstavljena Hrvatska deklaracija o otvorenom pristupu.

Osim predstavljanja Deklaracije govorit će se i o znanstvenim informacijama kao kritičnoj nacionalnoj infrastrukturi. Dobit ćemo pregled stanja otvorenog pristupa u Hrvatskoj i biti upoznati sa rezultatima istraživanja citatne prednosti otvorenog pristupa. Raspravljat će se i o koracima koje knjižnice trebaju poduzeti kako bi svojim akademskim korisnicima pomogle da što lakše dođu do potrebnih informacija. Detaljan program radionice dostupan je ovdje.

Prijavite se, dođite i budite dio nastojanja da ostvarimo svoje univerzalno ljudska pravo: pravo na znanje.

1.9.2011.

SOPUS i ScienceDirect (prekid pristupa)

Cijenjene korisnike baza ScienceDirect i SCOPUS obavještavamo da je od danas (1. rujna 2011.) pristup bazi SCOPUS privremeno onemogućen. Pristup bazi ScienceDirect ostaje, no bez sadržaja objavljenih u 2011. godini. Razlog je nepredviđeno produljenje postupka ugovaranja pretplate, no iz MZOŠ smo primili obavijest da se završetak postupaka ugovaranja očekuje tijekom rujna 2011. godine.

25.3.2010.

Nastavak potpore znanstvenih časopisa u elektroničkom obliku

Obavijest od 24. ožujka 2010. u cijelosti prenesena sa službenih stranica MZOŠ:

"Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa u 2010. namjerava, usprkos krizi i značajnom smanjenju sredstava predviđenih za subvencije, nastaviti s potporom u nabavi inozemnih znanstvenih časopisa u elektroničkom obliku. Sredstva za tu namjenu osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2010. godinu i projekciji za 2011. i 2012. godinu, (Narodne novine, broj 151/2009.).
Slijedom navedenog, Ministarstvo neće ni u kojem slučaju dozvoliti gašenje i dostupnost elektroničkih izvora znanstvenih i stručnih informacija koje zadovoljavaju kvalitetom te su postali standardom znanstvenog rada i prakse u Republici Hrvatskoj."

7.10.2009.

Novi izgled web stranice

Dragi korisnici, kao što ste primijetili Centar za online baze podataka promijenio je dizajn. Namjera je uvijek bila i ostati će nastojati vam olakšati pristup bazama podataka koje su vam (na žalost smanjenom broju) na raspolaganju u 2009. godini.

Zahvalni smo vam na svim prošlim i budućim prijedlozima i kritikama!

26.3.2009.

Pristup bazi EmeraldInsight tijekom 2009.

EmeraldInsight besplatno je do kraja 2009. godine hrvatskoj akademskoj zajednici omogućio korištenje baze EMX95.
Baza Engineering nije uključena u ovaj aranžman.

19.11.2008.

Thomson - besplatni sadržaji

Thomson Reuters na svojim stranicama osim poznatih baza podataka u sklopu WoK/WoS nudi i mnoge besplatne sadržaje

više...

Master Journal List: želite li doznati je li neki časopis uključen u Znanstvene baze podataka? Master Journal list sadrži popise svih naslova časopisa uključenih u Znanstvene baze podataka.

Expert Essays: Temeljiti, edukativni sadržaji o citatnim bazama i drugim informacijskim alatima. Uključeno je: Chemical Literature, Citation Analysis, Citation Indexing, Journal Citation Reports, The Impact Factor: Proceedings Literature, Selection of Material for Coverage, and the Scientific Platform and Use of the Scientific Citation Database.

Second Life: Scientific's Island (otok znanosti) u online igri Second Life

BOND Open Access: BOND je kratica za Biomolecular Object Network Databank -moćna nova baza podataka koja kombinira redoslijed, međudjelovanje i uz to vezane interaktomne podatke i sadržaj. BOND sadrži Genbank i BIND data kao i nadovezujuće alate i informacije. BOND kombinira različite skupine podataka u jedan izvor.

SCI-BYTES: tjedne novosti iz "vrućih" tema u svim područjima istraživanja.

ScienceWatch.com: Besplatni, sveobuhvatni i otvoreni web-izvor za analizu i vrednovanje u znanosti. Uključeni sadržaji: intervjui, eseji, podcast i profili znanstvenika, časopisa, ustanova i nacija odabranih korištenjem Essential Science IndicatorsSM iz Thomson Reutersa. Predstavljene analize uključuju i Special Topics of current interest, Fast Breaking- and New Hot Papers, Emerging- and Fast-Moving Research Fronts od kojih mnogi sadrže i komentare samih znanstvenika. ScienceWatch.com se osvježava svakog tjedna. Arhivirane stranice in-cites.com i esi-topics.com također su dostupne.

Highly Cited.com: Portal koji vodi do informacija o najutjecajnijim znanstvenicima iz cijelog svijeta. Ova besplatna web stranica istraživačima iz najrazličitijih područja znanosti nudi vrijedan alat za pronalaženje informacija o pojedinim znanstvenicima, fakultetima i laboratorijima koji su značajno doprinijeli napretku znanosti i tehnologije u proteklih nekoliko desetljeća.

Biology Browser: Izvori informacija i novosti za zajednicu znanstvenika iz područja bioloških znanosti. Besplatan pristup do sadržaja poput: Nomenclature Glossary for Zoology and the Zoological Record Thesaurus. Pronađite korisne informacije prikupljene iz vanjskih izvora, s poveznicama na aktualne stranice sa znanstvenim vijestima, važne web stranice i mnogo više. Pregledavajte sadržaje sortirane po organizmima, predmetima istraživanja i/ili zemljopisnim lokacijama.

Index to Organism Names: ION sadrži podatke o svim životinjama, biljkama i virusima koje se mogu pronaći unutar Thomson Reuters BIOSIS baza podataka - Zoological Record™, BIOSIS Previews® and Biological Abstracts®.

21.8.2008.

SCOPUS download Manager

Scopus vam je osigurao pomoć u prikupljanju cjelovitih tekstova radova. Na raspolaganju vam je Download Manager pomoću kojega možete "skidati" i do 50 radova odjednom, a moguće je promijeniti i oblik imena dokumenta prema želji. Detaljnije o Scopus Download Manageru pročitajte ovdje.

Info

Sa zadovoljstvom vas obavještavamo da je u probni rad pušten PROXY SERVER Centra za online baze podataka.

Koristeći proxy server omogućen vam je pristup svim pretplaćenim sadržajima sa BILO KOJEG računala, uz korištenje vašeg osobnog AAI korisničkog imena i lozike.

Sljedećih nekoliko mjeseci proxy će raditi kao "beta" verzija, pa se unaprijed zahvaljujemo na razumijevanju u slučaju eventualnih problema na koje naiđete. Također, zahvalni smo i na svim prijedlozima, te vas molimo da nam prijavite eventualne poteškoće na koje naiđete.

Više informacija možete pronaći na FAQ stranici Centra za online baze podataka.